Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Laminaat leggen

Laminaat is een compositie plaatmateriaal opgebouwd uit verschillende lagen. Laminaat is beter bekend als vloerbedekking bestaande uit verschillende panelen. Het uiterlijk en de eigenschappen van laminaat zijn enigszins te vergelijken met parket. Het laminaat dat gebruikt wordt als vloerbedekking is opgebouwd uit vier lagen: een kunststof onderlaag (melamine), een drager (high density fiberboard), een laag bedrukt papier (het uiterlijk van de laminaatvloer) en een kunststof toplaag ter bescherming van het laminaat.

Soorten laminaat

Er zijn verschillende soorten laminaat te koop, in veel gevallen lijkt het uiterlijk van het laminaat op parket. Het grote verschil tussen laminaat en parket zit hem in de toplaag van beide soorten vloerbedekking. De toplaag van parket bestaat uit massief hout waardoor elk paneel een natuurlijke nerf heeft. De toplaag van laminaat bestaat uit kunststof dat bedrukt papier (het uiterlijk van het laminaat) moet beschermen. Laminaat is in diverse patronen te verkrijgen, van patronen die het uiterlijk van hout nabootsen tot patronen die het uiterlijk van natuursteen nabootsen. Daarnaast is laminaat zowel glad, ruw, glanzend, mat en in verschillende lengte- en breedtematen te verkrijgen.

Kliklaminaat

Naast het uiterlijk kan er ook onderscheid gemaakt worden in laminaat op basis van de manier waarop het laminaat gelegd moet worden. Er is laminaat waarvan je de panelen aan elkaar moet lijmen maar ook kliklaminaat waar de panelen met een klikverbinding, dus zonder tussenkomst van lijm, aan elkaar worden verbonden. Kliklaminaat is momenteel het populairste laminaat. Door de speciale klikverbinding klikken de panelen in elkaar en is er geen lijm meer nodig. Kliklaminaat is makkelijk zelf te leggen en na het leggen kan het kliklaminaat direct worden belast. Het kliksysteem van het kliklaminaat verschilt per merk. Het kliklaminaat van een aantal merken kan verhuist worden, bij sommige merken is het zelfs mogelijk om een beschadigd paneel makkelijk te vervangen.

Welke kwaliteit laminaat?

Laminaat is in diverse kwaliteitklassen te verkrijgen, maar welke kwaliteitsklasse heb je nodig? De kwaliteitsklassen geven aan in hoeverre het laminaat bestendig tegen slijtage is. Een laminaatvloer van kwaliteitsklasse 23/32 is al geschikt voor in de woonkamer. Sta echter wel stil bij het feit of je vaak op schoenen of sokken/pantoffels door de woonkamer loopt. Wanneer je vaak op schoenen loopt is het verstandig laminaat van een hogere kwaliteitsklasse aan te schaffen.

Kwaliteitsklasse laminaat Intensiviteit gebruik laminaat
AC1 Klasse 21 Licht gebruik
AC2 Klasse 22 Normaal gebruik
AC3 Klasse 23/32 Intensief gebruik
AC4 Klasse 32 Zwaar gebruik
AC5 Klasse 33 Zeer zwaar gebruik

Voordelen en nadelen van een laminaatvloer

Een laminaatvloer kent een aantal voor- en nadelen. Wanneer je gebruik maakt van kliklaminaat kun je de vloer makkelijk verwijderen en op een andere kamer opnieuw plaatsen, dit biedt uitkomst wanneer je gaat verhuizen. Andere voordelen van een laminaatvloer zijn dat je het laminaat vrijwel direct na het leggen kunt belasten en dat een laminaatvloer eenvoudig te onderhouden is. Een groot nadeel is dat laminaat niet vochtbestendig is, het is dan ook af te raden een laminaatvloer te leggen in vochtige ruimtes al een badkamer.

Hoeveel laminaat heb ik nodig?

Het is belangrijk voldoende laminaat te kopen, het is vervelend om er tijdens het leggen achter te komen dat je te weinig laminaat hebt gekocht. Het kan zelfs er vervelend zijn wanneer je extra laminaat wilt bijhalen en blijkt dat het type laminaat dat je wilt hebben uitverkocht is. Bereken de oppervlakte van de kamer waar je laminaat wilt gaat leggen (lengte x breedte) en tel hier 10% bij op, wanneer je een laminaatvloer diagonaal gaat leggen moet je rekenen op 25% restafval. Vind je niet moeilijk dan kun je ook altijd vloeren laten leggen.

Voorbereidingen voor het leggen van laminaat

Vergeet niet voordat je begint met het leggen van laminaat de meegeleverde gebruiksaanwijzing te lezen. Wanneer je de aanwijzigen in de gebruiksaanwijzing opvolgt komt de garantie van het laminaat niet in geding. Het is verstandig om het laminaat 48 uur voordat je begint met leggen in het midden van de kamer te plaatsen waar je de laminaatvloer gaat leggen. Hierdoor kan het laminaat geruime tijd acclimatiseren waardoor de laminaatvloer niet gaat krimpen en uitzetten. Wanneer de vloer nog niet is voorzien van vloerbedekking moet de vloer schoon en vlak zijn voordat je kunt beginnen met het leggen van laminaat. Het is aan te raden om gaten in de vloer op te vullen en de ondergrond goed te egaliseren en te laten drogen. Wanneer je laminaat wilt leggen op een houten ondervloer zet je de losse delen van de bestaande vloer eerst vast, mocht de vloer oneffen zijn dan is het aan te raden een tussenvloer van bijvoorbeeld spaanplaat te leggen. Het is verstandig om voordat je begint met het leggen van het laminaat duidelijk te hebben of je de laminaatvloer in de lengte, breedte of diagonaal wilt gaan leggen.

Ondergrond gereedmaken voor het leggen van laminaat

Voordat je kunt beginnen met het leggen van de laminaat panelen moet de ondervloer voorzien zijn van minimaal 0,2 millimeter wachterdicht folie. De naden van de folie dienen haaks op de naden van de laminaatvloer te liggen. Laat de folie wat tegen de muur oplopen waardoor je de overtollige folie pas afsnijdt nadat de laminaatvloer is gelegd. Bovenop de waterdichte folie leg je een geluidsisolerende ondervloer. Door deze ondervloer komt het laminaat niet in contact met de ondergrond of muren waardoor geen contactgeluid ontstaat.

Goed onderhoud van de laminaatvloer

Goed onderhoud van laminaat zorgt ervoor dat de laminaatvloer jaren lang meegaat en er mooi uit blijft zien. Zo is het goed wanneer je in de betreffende kamer een bureaustoel gebruikt een mat te plaatsen zodat de wieltjes van je bureaustoel de laminaatvloer niet beschadigen. Het plaatsen van vilt onder de poten van tafels, stoelen en banken voorkomt tevens beschadiging van het laminaat. De laminaatvloer kan goed onderhouden worden met de stofzuiger of een lichte vochtige doek. Vlekken kunt u verwijderen met een sopje, gebruik bij voorkeur speciale laminaatreiniger. Schoonmaakmiddelen als cif en aceton hebben een doffe laminaatvloer als gevolg. Wanneer er vloeistof op de laminaatvloer wordt geknoeid is het zaak deze zo snel mogelijk op te dweilen. Wanneer vloeistof tussen de naden van de panelen komt kan het laminaat gaan uitzetten waardoor bobbels in de laminaatvloer kunnen ontstaan.

Related Posts

About The Author