Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Badkamer betegelen

Het is altijd leuk om je eigen stijl door te voeren in je huis. Heb je een huis gekocht met een verouderd interieur, dan kan je ervoor kiezen om alles te laten renoveren of om juist net een aantal aspecten te veranderen voor een nieuw woonstijl. De meeste mensen overwegen het tweede in verband met grote renovatiekosten. Het renoveren van de badkamer, bijvoorbeeld door het opnieuw betegelen van de badkamer kan een groot verschil maken.

Badkamertegels en materialen

Tegenwoordig kan bijna alles. Er zijn zoveel materialen, die bruikbaar zijn in vochtige ruimten, zoals de badkamer. Een doe-het-zelf zaak of een badkamer gigant hebben een breed assortiment aan badkamertegels en accessoires voor de badkamer. De keuze van tegels en de combinatie met andere materialen en meubilair geven de badkamer jouw stijl. Laat je adviseren door een vakman op het gebied van ruimtelijk ordening. Neem altijd een plan van je badkamer mee. Probeer een zo duidelijk mogelijk schets te maken met afmeting van deuren, stopcontacten en ramen. De badkamer specialist kan adviseren om bepaalde kleuren en materialen te gebruiken of juist te vermijden, zodat je badkamer bijvoorbeeld niet te donker en niet te krap gaat worden.

Badkamer en douchewand betegelen

Als je een beetje handig bent, kan je zelf de douchewand en de badkamer betegelen. Hier zijn echter wel een aantal belangrijke stappen voor. Ten eerste moet de wand of het oppervlak dat betegeld moet worden, voorbereidt worden. Met een beetje reparatiemortel moeten alle gaten en kieren worden opgevuld. En deze moeten weer egaal worden geschuurd. Bobbels en gaten kunnen ervoor zorgen, dat de badkamertegels niet hechten. De tweede stap is de plaatsbepaling. Vanaf waar tot waar wil je de oppervlakte betegeld hebben. Zorg dat je waterpas werkt. Plaats een lat waar de eerste tegels moeten komen. Als de lat tijdelijk gemonteerd wordt op de muur, kan je de tegels mooi recht en netjes plaatsen. Daarna is de tijd aangebroken om de eerste tegels te plaatsen. De eerste tegels bepalen de voortgang. Worden deze netjes en waterpas geplaatst, dan zal de rest van de tegels vrij gemakkelijk een plaats op de badkamerwand vinden. Vraag bij de doe-het-zelver om advies over het te gebruiken lijm. Niet iedere lijm kan worden toegepast op elk ondergrond. Smeer de lijm niet al te dik op de ondergrond. Houdt er rekening mee, dat lijm uitdroogt. Smeer geen grote hoeveelheden per keer. Vergeet niet de tegelkruisjes tussen elk tegel te plaatsen, dat houdt ze mooi netjes op hun plaats. Hierna werk je het gehele oppervlak verder af. Het moeilijkste deel is het betegelen rondom obstakels. Neem hiervoor je tijd. Haal stopcontacten los en gebruik deze als model voor de snijlijnen van de tegels. Tot slot is het belangrijk om het klusje af te ronden met het invoegen. Je smeert het voegsel goed over de tegels heen en strijkt deze goed uit over het gehele oppervlak. Zorg ervoor dat er geen plaatsen worden overgeslagen. Het overtollige kan met een natte spons worden schoongemaakt. En dan rest het wachten op het drogen van de tegels.
Betegelen is niet weggelegd voor iedereen. Vooral bij grote oppervlakten en tegels met een motief kan het betegelen snel verkeerd gaan. Wil je niet het risico lopen dat het betegelen van de badkamer misgaat, schakel dan een vakman in. Een vakman zal niet goedkoop zijn maar wel kwaliteit leveren. Je loopt dan niet het risico dat het betegelen van de badkamer misgaat. Voor plafondafwerking is spackspuitwerk een goede keuze.

Related Posts

About The Author