Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Dakkapel plaatsen

Door het plaatsen van een dakkapel is het mogelijk de zolder van je woning om te toveren in een grote ruimte met extra lichtinval. Door een dakraam op je zolder te plaatsen wordt je zolder groter, hierdoor is het mogelijk om van je zolder een lichte slaapkamer of uitgebreide werkkamer te maken. Met het plaatsen van een dakkapel win je niet alleen ruimte maar creëer je ook extra lichtinval.

Bouwvergunning voor het plaatsen van een dakkapel

Het plaatsen van een dakkapel is niet zomaar mogelijk. Voor het plaatsen van een dakkapel moet je aan bepaalde regels voldoen waardoor je rekening houdt met de veiligheid van jezelf en je buurtbewoners. Een dakkapel moet ook in het aanzicht van je omgeving passen en je buren mogen geen last hebben van de dakkapel. In veel gevallen is het noodzakelijk om een bouwvergunning aan te vragen voordat je een dakkapel op je woning mag plaatsen. Of je een bouwvergunning voor het plaatsen van een dakkapel aan moet vragen is vaak afhankelijk van de grote van- en of je de dakkapel aan de voor- of achterkant van je woning wilt plaatsen. Wanneer het gedeelte waar je de dakkapel wilt plaatsen aan de openbare weg of een groenstrook grenst heeft dit een grotere invloed op de openbare ruimte dan wanneer je een dakkapel aan de achterkant wilt plaatsen. Als gevolg hiervan mag een dakkapel aan de voorkant en de zijkant van een woning vaak niet zonder bouwvergunning worden geplaatst. Wanneer je een dakkapel wilt plaatsen op een monumentaal pand of een pand dat beschermd stadsgezicht is dan gelden er specifieke regels, het is verstanding om in deze situatie meer informatie in te winnen bij je gemeente.

Denk bij het plaatsen van een dakkapel aan het milieu

Het plaatsen van een dakkapel is de mogelijkheid om je zolderkamer van extra ruimte en lichtinval te voorzien. Bedenk wel dat de grote ramen in een dakkapel veel warmte verloren laten gaan. Let er daarom bij de aanschaf van een dakkapel op dat de ramen minimaal voorzien zijn van dubbel glas, het is nog duurzamer wanneer de ramen voorzien zijn van HR++ glas. Wanneer je de dakkapel isoleert met isolatiemateriaal en de dakkapel aan de zonkant van je huis plaatst bespaar je in de winter aardig wat energie. Wanneer je besluit een dakkapel aan de zonzijde van je woning te plaatsen is het verstandig de dakkapel te voorzien van goede zonwering met als resultaat dat je in de zomer elektriciteit bespaart omdat het gebruik van een airco overbodig is. Let op dat je na het installeren van de dakkapel de kieren en naden bij de aansluiting op het dak, ramen en kozijnen goed af zodat je geen last krijgt van ongewenst warmteverlies. Door het trapgat van je zolder af te dichten met een deur of luik voorkom je ook warmte verlies. Wanneer je deze tips opvolgt ben je milieuvriendelijk bezig en bespaar je op jaarbasis aardig wat energie.

Dakkapel zelf bouwen of kiezen voor een bouwpakket?

Een dakkapel bestaande uit een bouwpakket wordt vaak uit een stuk of enkele grote delen geproduceerd. Deze soort dakkapellen kunnen afhankelijk van de helling, constructie van het dak en de bereikbaarheid van het dak voor een kraanwagen binnen een dag worden geplaatst. De bouwpakketten zijn vaak gemaakt van duurzame materialen als kunststof (PVC, polyester). Een kunststof dakkapel wordt vaak ook geïsoleerd met polyurethaan schuim als isolatiemateriaal. Wanneer je kiest voor een kunststof dakkapel kies je voor duurzaamheid. Tijdens de productie van een kunststof dakkapel ontstaat er weinig afval, daarnaast is kunststof een duurzame grondstof waardoor de dakkapel lang mee gaat en makkelijk is schoon te maken. Wanneer je zelf de dakkapel zelf gaat bouwen geniet je van het voordeel dat je zelf het ontwerp, de afmetingen en het materiaal van de dakkapel kan bepalen. Let op dat je bij het bouwen van een dakkapel gebruik maakt van duurzame materialen zoals hout voorzien van het FSC keurmerk, gerecycled kunststof of aluminium. Het grote nadeel van zelf een dakkapel bouwen is dat de dakkapel vaak niet in een dag geplaatst kan worden. Natuurlijk verschillen ook de dakkapel prijzen van een bouwpakket met die van wanneer je een dakkapel zelf bouwt.

Related Posts

About The Author