Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Daklekkage verhelpen

In de meeste gevallen zijn we er niet op voorbereid. Wanneer de zomertijd voorbij is en de eerste regenachtige dagen van de herfst aan ons deur klopt, brengt het onaangename verrassingen mee. Door de vele regenvallen ontdekken we, meestal veel te laat, allerlei lekkages in ons dak.

Hoe ontstaat daklekkage?

Er zijn een aantal redenen voor daklekkages. Het ligt niet altijd aan de regen en ook niet altijd aan het dak zelf. Een pannendak gaat ongeveer 50 jaar mee. Het is slim om bij de koop van een woning te vragen wanneer het laatste onderhoud heeft plaatsgevonden aan het dak. Bij nieuwbouw is het eenvoudig in te schatten wanneer een dakspecialist ingeroepen moet worden voor controle en onderhoud. Het is belangrijk, dat een specialist de dakafwerking nagaat.

Lekkage van de dakgoot

Ook doorvoeren die niet goed ingeplakt zijn met lood op het dak, kunnen zorgen voor een lekkage. Ze kunnen zelfs stankoverlast veroorzaken. Het is belangrijk om regelmatig vuil op het dak en dakrand op te ruimen. Wanneer dit niet regelmatig gebeurd, kunnen de dakgoten verstopt raken. Vooral met de herfstdagen is het verstandig om even de bladeren op te ruimen, die gevallen zijn op het dak. De dakgoot kan ook iets doorgezakt zijn, dan blijft er teveel water in. Ook dit kan op den duur lekkages veroorzaken. Het herstellen van de doorgezakte dakgoot kan veel problemen voorkomen en verhelpen.

Lekkage van de schoorsteen

Lekkages rondom de schoorsteen komen ook vaak voor. Regelmatig nakijken van het daklood rondom de schoorsteen en de stenen waaruit de schoorsteen bestaat is van belang. Wanneer er barsten, zitten de schoorsteen kan het regenwater door de schoorsteen naar beneden komen. Ook moet de schoorsteenkap op zijn plaats zitten en nog in orde zijn, om te kunnen voorkomen, dat regenwater door de schoorsteenpijp kan lopen.

Andere oorzaken van daklekkage

Meestal denken we gauw, dat lekkage veroorzaakt wordt door regenwater. Het is goed om even na te gaan of het ook inderdaad regenwater is. Soms ligt het namelijk aan het leidingwerk van het gebouw. Afvoerpijpen of andere leidingen, die niet goed aangesloten zijn of een mankement hebben kunnen ook lekkages veroorzaken. Vooral als er kortgeleden verbouwingen aan het dak of aan het gebouw zijn geweest. Er kan per ongeluk een leiding zijn geraakt, wat in de loop van tijd lekkage is gaan veroorzaken.

Daklekkage verhelpen

Bij lekkages aan een plat dak is het verstandig om een expert zo snel mogelijk in te schakelen. Een plat dak heeft niet de bescherming van een dakromp. Dakplaten gaan sneller rotten bij blijvende lekkages en kunnen leiden tot inzakken van het dak.Het schoonhouden van het dak en de dakgoten voorkomt al veel problemen. Regelmatig controleren of er niets verstopt is geraakt bespaart veel ellende en kosten. Veel problemen kunnen al heel snel worden opgelost met een goed schoonmaakbeurt. Blijven de problemen toch aanhouden, dan is het verstandig om een specialist in te roepen. Een expert weet hoe hij de daklekkage moet opsporen en hoe hij deze het beste kan verhelpen. Ga nooit zelf sleutelen aan het dak of dakgoot als je zelf geen ervaring hebt. Het probleem kan erger worden, waardoor uiteindelijk de kosten voor herstel ook nog eens verhoogd zullen worden.

Related Posts

About The Author