Door het plaatsen van een dakraam of dakvenster wordt je zolderkamer voorzien van extra licht, ruimte en ventilatie mogelijkheden. Door het plaatsen van een dakraam wordt het dus mogelijk je zolderkamer als slaapkamer of werkkamer te gebruiken. In vergelijking met een dakkapel is een dakraam een goedkopere en makkelijker te plaatsen oplossing. Dakramen zijn in een aantal varianten verkrijgbaar: uitzetramen, tuimelramen en uitzettuimelramen. Het plaatsen van een dakraam of dakvenster is geen ingewikkelde klus, in veel gevallen is het niet noodzakelijk om op het dak te werken waardoor het plaatsen van een dakraam een relatief veilige klus is.
Monteren van een dakraam
Wanneer je besloten hebt een dakraam te monteren begin je met het bepalen van de maat van het dakraam. Vaak wordt de vuistregel gebruikt die er vanuit gaat dat de oppervlakte van het dakraam gelijk moet zijn aan 10% van de vloeroppervlakte. In veel gevallen is het mooier om twee kleine dakramen te monteren in plaats van een groot dakraam. Monteer je twee kleine dakramen dan geniet je van een goede lichtspreiding. Vaak wordt de onderkant een dakraam op ongeveer 1 meter en de bovenkant op ongeveer 1,7 meter boven het vloeroppervlak geplaatst zodat er in de meest voorkomende lichaamshoudingen naar buiten gekeken kan worden. Afhankelijk van hoe steil je dak is kies je voor het monteren van een groot dakraam. Bij een steil dank wordt een groter dakram gemonteerd dan bij een minder steil dak.
Bouwvergunning dakraam – dakvenster aanvragen
Afhankelijk van de gemeente waar je woont moet je een bouwvergunning aanvragen voor het plaatsen van een dakraam. Of je een bouwvergunning moet aanvragen voor het plaatsen van een dakraam of dakvenster hangt ook af van de grote van het dakraam en de plaats waar je het dakraam wilt monteren. Wanneer je aan de voorkant van je woning een dakraam wilt plaatsen is de kans groter dat je een bouwvergunning moet aanvragen dan wanneer je een dakvenster aan de achterkant van je woning wilt monteren. Is je woning een monument of maakt deze deel uit van het beschermd stadsgezicht dan zijn er speciale regels voor het aanvragen van een bouwvergunning. In dit geval kan je informatie inwinnen op het gemeentekantoor van je gemeente.
Stappenplan voor het plaatsen van een dakraam
Voordat je begint met het plaatsen van het dakraam moeten de dakpannen worden weggehaald. Het verwijderen van de dakpannen doe je door van binnen een spijker door het dak te slaan, hierdoor komt een dakpan omhoog te staan. De omhoogslaande dakpan inclusief de nodige omliggende dakpannen zijn nu makkelijk te verwijderen.
Werkgat zagen en dakpannen verwijderen
Wanneer de plaats van het te plaatsen dakraam duidelijk is boor je een gat door het dakbeschot. Dit gat dient als startpunt voor de decoupeerzaag waarmee je een gat van 50 x 50 centimeter uit het dakbeschot zaagt. Middels het gezaagde gat kun je de overige pannen van het dak halen en de afmeting van het dakraam aftekenen. De afmetingen van het dakraam zijn te vinden op het bijgeleverde montagevoorschrift. Nadat je de afmetingen van het dakraam op het dakbeschot hebt afgetekend sla je door iedere hoek van de aftekening een spijk. Vervolgens verbind je aan de binnenzijde de spijkers met een potloodlijn aan elkaar. Boor daarna van binnenuit op ieder hoekpunt een gat, met een decoupeerzaag kun je vervolgens de volledige afmetingen van het dakraam uitzagen.
Panlatten inkorten en dakpannen afvlakken
Voordat je de kozijnen van het dakraam kunt plaatsen kort je zowel links en rechts de panlatten met 7 centimeter in, aan de bovenkant plaats je een extra panlat. Nadat de panlatten zijn ingekort kan de bovenkant van de pannen worden afgevlakt. Voor het afvlakken van de pannen kun je het beste een scherpe beitel of een haakse slijptol gebruiken.
Kozijn dakraam plaatsen
Nu de panlatten zijn ingekort en de pannen zijn afgevlakt kan het kozijn geplaatst worden. Het kozijn schroef je met hoekijzeren op het dakbeschot. De zijkant van het kozijn is voorzien van een merkstreep. Deze streep moet gelijk komen te liggen met de bovenkant van de panlatten. Het is handig werken door met een hoekijzer de onderkant van het kozijn vast te zetten, vervolgens de onderdorpel van het kozijn te stellen en als laatste de overige hoekijzers vast te zetten
Goten leggen en dakraam in het kozijn plaatsen
Het kozijn van het dakraam is geplaatst. Je kunt nu de goten en pannen gaan leggen. Begin aan de onderkant met het plaatsen van het lood. Sla het lood voorzichtig over de pannen en plaats vervolgens de afdeklijst. Na het plaatsen van de afdeklijst kan je de pannen aan de rechterkant leggen. Voor je de pannen links, boven en onder van het kozijn gaat leggen maak je de betreffende pannen op maat met de haakse slijptol. Wanneer alle dakpannen weer op hun plaats liggen kan je het dakraam in het kozijn monteren.