Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Zelf een deur installeren

Wanneer u bezig bent met een ver- of aanbouw aan huis, kunt u bijna niet ontkomen aan het plaatsen van een nieuwe deur in huis. Ook kunt u op den duur zijn uitgekeken op uw huidige deuren, waardoor u een nieuw model deur wilt installeren. In dit stappenplan leggen we u uit, hoe u zelf een deur kunt installeren. Voor het installeren van een deur heeft u weinig kennis en ervaring nodig met het uitvoeren van dergelijke klusjes. Mocht u toch sterk twijfelen aan uw kluscapaciteiten, dan kunt u de hulp van een erkende timmerman inschakelen. Zo weet u zeker, dat de deur goed komt te hangen!

Stap 1: zorg voor de scharnieren

Om een deur op te kunnen hangen, moeten op de deur en deurpost scharnieren worden bevestigd. Op sommige deuren zitten al pinnen, waarbij u enkel nog de houder aan de deurpost hoeft te bevestigen. Gebruik hier een boormachine en schroevendraaier voor, zodat de scharnieren stevig in het kozijn komen te zitten. Mochten de pinnen nog niet op de deur zitten, dan dient u deze eveneens vast te draaien. Let goed op de plek van de pinnen, dit kunt u vooraf het beste afmeten met een meetlat of -lint.

Stap 2: de deur ophangen

Nu de scharnieren van de deur op de juiste plek zitten, is het tijd om de deur op te hangen. Vaak kunt u de pinnen aan de deur in de houder op de deurpost tillen. Mocht dit te zwaar zijn, vraag dan om hulp van buren of familieleden. Wanneer de deur niet op de juiste wijze in de scharnieren klikt, kan het zo zijn dat deze niet op de juiste hoogte zitten. Meet dit nog een extra keer na en verplaats de scharnieren waar nodig.

Stap 3: sloten in de deur monteren

Is het gelukt om de deur aan het kozijn te bevestigen? Dan is het nu tijd om de deur te voorzien van de juiste sloten. Zeker op een voor- of garagedeur, mogen kwalitatief sterke sloten niet ontbreken. Door te kiezen voor veilige sloten, houdt u inbrekers zo goed mogelijk buiten de deur. In veel woningdeuren maakt men gebruik van zogenaamde cilindersloten, waarbij een staafje in een cilinder in de deurpost schuift. Het kost een inbreker veel kracht om deze verbinding open te breken met bijvoorbeeld een koevoet. Dergelijke sloten worden aangeboden als tweepuntsloten en driepuntsloten, waarbij het verschil zit in het aantal verbindingen met de deurpost. Schakel een erkende slotenmaker in om de sloten in uw deur te laten installeren.

Related Posts

About The Author