Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Kruipruimte isoleren

Vocht in de kruipruimte moet zo snel mogelijk worden verholpen. In de meeste gevallen ligt de oorzaak van andere vochtproblemen in de woning in de kruipruimte. Door isolatie van de kruipruimte kunnen grotere problemen worden voorkomen. Er wordt meestal geen rekening gehouden met de vloeren als er gedacht wordt aan warmte- en energieverlies in een woning. We zetten dubbelglas in de kozijnen, we isoleren de muren en zorgen voor een vochtvrije badkamer. Echter verliezen we veel warmte via de vloeren in het huis. Met vloerisolatie kan een huishouden flink op energie besparen. Wanneer de kruipruimte van een woning niet geïsoleerd is vloeit de warmte constant via de vloer weg. Er zijn verschillende manieren om de kruipruimte te isoleren. Je kunt ervoor kiezen om alleen het plafond van de kruipruimte te isoleren of de ook de bodem van de kruipruimte te bedekken met isolatiemateriaal.

Isolatiematerialen voor de kruipruimte

Voor het isoleren van de kruipruimte kunnen verschillende materialen worden toegepast. De meest bekende zijn folie en kunststoffen. De minder bekende de opvullende materialen zoals zand en schelpen. Zand en schelpen worden in de kruipruimte gestort en vullen de bodem. Zand houdt vocht vast en houdt geuren tegen. Wil je enkel het kruipruimteplafond isoleren kan dat ook met PUR-schuim. Omdat de werkruimte in de meeste kruipruimtes erg nauw en erg laag is wordt heel vaak het materiaal PUR gebruikt. Deze kan eenvoudig op het plafond van de kruipruimte worden gespoten en droogt snel.

Niet alleen isoleren maar ook ventileren van de kruipruimte

Als de kruipruimte vochtig is zorgt dit voor stankoverlast. Ook veroorzaakt het zwammen en schimmels. Niet fijn en erg slecht voor de gezondheid. Het eerste wat gedaan moet worden is de ventilatie van de kruipruimte controleren in dit geval. Het zou best kunnen, dat de ventilatieopeningen zijn dichtgegroeid door onkruid of ander beplanting. Zorg er altijd voor, dat met herfst ook geen herfstbladeren blijven liggen voor de ventilatieopeningen. Herfst is het seizoen waar vocht en schimmel het snelst ontwikkelen. In enkele gevallen is er tijdens de bouw van het huis geen rekening gehouden met de ventilatie van de kruipruimte. Dan moet het als nog gedaan worden.

Het isoleren van de kruipruimte kan je zelf doen

Een beetje ervaring in klussen is genoeg om zelf een ventilatie aan te brengen in je kruipruimte. Zorg er voor, dat je alles meeneemt naar beneden. Het is vervelend om door een smalle ruimte te kruipen om elke keer iets van boven te moeten halen. Zoek een centrale plaats waar de ventilatieopening naar buiten moet komen. Je kunt kant en klare ventilatieroosters met instructie kopen bij een doe-het-zelver. Meet de omvang van de ventilatierooster en teken deze goed af. Haal de bouwstenen een voor een weg. En zet de ventilatie op zijn plaats. Gebruik een voegspecie om de voegen te vullen en laat alles drogen.

Professionele hulp bij het isoleren van de kruipruimte

Is de kruipruimte erg smal en weet je niet precies waar je moet beginnen, is het verstandig om professioneel hulp in te roepen. Laat je ventilatieopeningen na kijken en de bestaande isolatiematerialen. Een verouderd ventilatiesysteem kan ook veel problemen veroorzaken. Door de tijd heen zijn veel systemen verbeterd en eenvoudiger geworden. Je vergeet bij een oud huis al heel gauw aan de kruipruimte tot er echt overlast is. Laat je kruipruimte controleren voor het zover is.

Related Posts

About The Author