Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Zelf nieuwe leidingen leggen

Heb je toevallig net een huis gekocht? Of zijn jullie de huidige woning compleet aan het verbouwen? Grote kans dat je tegen een probleem met de leidingen aanloopt. De leidingen zijn immers niet gelegd met het oog op een verbouwing, maar hoe kun je er dan toch voor zorgen dat jullie de beschikking over water en elektriciteit hebben, ook na de verbouwing?

Verbouwplannen

Als je in huis met een verouderde keuken woont, is het goed voor te stellen dat je bijvoorbeeld een kookeiland wilt met daarop de kookplaat en een verzonken spoelbak. Dat is immers de nieuwste trend. Maar ja, dat gaat nogal lastig als er geen water- en gasleidingen lopen naar de plek waar jullie het kookeiland willen plaatsen. Het is niet zo dat je plannen nu de prullenbak in kunnen, integendeel. Om jullie plannen toch te realiseren, zullen de water- en gasleiding verlegd moeten worden.<h2

Leidingen verleggen

Het verleggen van leidingen is geen makkelijke opgave en het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Desondanks is het zeker wel mogelijk om deze klus zelf te volbrengen. Het vergt alleen wel de nodige tijd als je er geen ervaring mee hebt. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de huidige leidingen niet of nauwelijks te zien en dat wil je straks ook graag zo houden.

Aanpak

Voor een waterleiding wordt over het algemeen een roodkoperen buis gebruikt. Deze buis is ook geschikt voor warm en heet water. Het is verstandig om bij het aanleggen van de leiding zo min mogelijk gebruik te maken van koppelingen. Hoe meer koppelingen, hoe groter de kans is dat er een lekkage ontstaat. Om de leiding netjes weg te werken wordt over het algemeen gekozen voor frezen. Hierbij wordt er een stuk uit de vloer of muur gehaald waar de waterleiding in verwerkt kan worden. Gebruik altijd een mantelbuis, zodat schade aan de vloer of muur voorkomen wordt bij het eventueel uitzetten. Voor het verbinden kun je kiezen voor soldeerfittingen of knelfittingen. Soldeerfittingen genieten de voorkeur, maar het neemt wel meer tijd in beslag om deze aan te brengen.

Loodgieter inschakelen

Kom je er maar niet uit of lijkt het je gewoon geen goed idee om aan de helse klus te beginnen? Dat is goed voor te stellen als je geen ervaring met het werk hebt. In dat geval biedt een loodgieter de uitkomst. Zoek contact met een professionele loodgieter en vraag of hij het werk voor jullie op kan lossen. Waarschijnlijk is dit voor hem een routineklus en dat zorgt er uiteindelijk voor dat de leidingen goed aangelegd en ook nog eens netjes verwerkt worden. Bovendien beperk je de kans op een lekkage zo tot een minimum en dat is wel net zo prettig.

Related Posts

About The Author