Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Plafondlijsten

Door plafondlijsten toe te passen krijgt niet alleen uw plafond een totaal andere uitstraling maar uw gehele vertrek waar de plafondlijsten worden  toegepast onderscheid zich van ieder ander plafond. Plafondlijsten kunt u op elk plafond toepassen dit doordat plafondlijsten in verschillende stijlen en maten te verkrijgen zijn en op elk interieur aan te passen zijn. Plafondlijsten is een algemeen woord voor sierlijsten aan het plafond. We onderscheiden de plafondlijsten door drie soorten dat zijn de volgende:

Kooflijsten

Doordat de Kooflijsten tussen plafond en wand gemonteerd worden creeert u een geheel tussen uw wanden en plafond, Hierdoor oogt uw gehele vertrek waarin de kooflijst word bevestigt een stuk ruimtelijker en hoger. Kooflijsten zijn te verkrijgen in alle stijlen en maten. De mogelijkheid bestaat ook om deze op maat te laten vervaardigen.

Perklijsten

Een perklijst wordt ook wel kaderlijst genoemd. De perklijst plaats men op het plafond of wand. Met de perklijst worden kaders op het plafond of wand  gecreeerd vandaar de naam kaderlijst. Met de kaders die gecreeerd worden van de perklijst kunt u gedeeltes van het plafond van elkaar onderscheiden, of 1 geheel laten worden. Met perklijsten kunt u alle kanten op.

Lambriseringslijsten

Lambrisering zorgt voor een scheidingslijn op uw muur. De lambriseringslijst word meestal zo toegepast dat het lijkt of uw muur/wand in 2een gesplitst is dit door twee verschillende afwerkingsmethodes op uw muur toe te passen; bijvoorbeeld door het lage gedeelte te schilderen en het gedeelte boven de lambriseringslijst te behangen. De lambrisering word ook toegepast in ruimtes waar geleefd word in bijvoorbeeld in een keuken, door de vaste 90 graden hoek leent de lambrisering zich ervoor om wat op te zetten.

Verschillende stijlen plafondlijsten

Door de jaren heen zijn er heel veel verschillende (af- bouw) stijlen ons land binnengeslopen, dit vind u ook terug in de plafondlijsten.De stijlen die voornamelijk betrekking hebben op de plafondlijsten zijn de volgende;

  • Amsterdamse School; Ontstond ongeveer begin van de 19e eeuw. Voornamelijk strakke plafondlijsten zowel perklijsten als kooflijsten vind u in deze stijl terug.
  • Jugendstill; Een stijl die in Europa verscheen eind 18e eeuw vooral in Duitsland en Oostenrijk. Jugendstill herken je voornamelijk terug in de schilderkunst en de architectuur die ook weer invloed hadden op de ornamentale plafonds.  Art Nouveau is een stijl die rond de zelfde tijdsperiode verscheen in delen van Europa en veel overeenkomsten toonde met Jugendstill. Voornamelijk in Belgie en Frankrijk vind men Art Nouveau. In Nederland gebruiken we beide aanduidingen voor deze mooie maar toch bijzondere stijl.
  • Klassieke stijl ; Deze stijl verwijst men vaak naar het classicisme. Classicisme kent een ruime betekenis maar word over het algemeen gebruikt voor de schilderkunst en beeldhouwkunst die weer betrekking hebben op de bouwkunst. Een van de bekendere stijlen die valt onder klassieke stijl is de Barokstijl en Lodewijk de XIV

Gipsen plafondlijsten

Gips is een grondstof die voor meerdere doeleinden word gebruikt en vervaardigd, zo ook voor plafondlijsten. Voordelen van gips zijn bijvoorbeeld wanneer dit door het verhardingsproces is gegaan een vaste substantie is geworden die toch nog te bewerken blijft. Dit betekent voor plafondlijsten dat de aansluitpunten ook wel naden genoemd tussen de lijsten strak afgewerkt kunnen worden zodat deze perfect in elkaar overlopen. Ook is er met gips plafondlijsten de mogelijkheid  om zelf te modeleren zowel aan het plafond als op een werkbank dit doormiddel van een mal, zowel een gietmal als een trekmal het grote verschil tussen deze twee mallen is dat je met een gietmal een bewerkt profiel kunt realiseren en met een trek- mal alleen een strakke profilering. Met beide mallen is de mogelijkheid aanwezig om maatwerk te leveren! Gipsplafondlijsten lenen zich er perfect voor om als eindbehandeling  verf (saus) te gebruiken, het is dan ook zo dat de Gipsen plafondlijsten het eindresultaat geven zoals het behoort!!

Related Posts

About The Author