Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Prefab of traditionele dakkapel?

Verbouwen vinden we in Nederland maar al te leuk. Veel van ons zijn eigenlijk nooit klaar met het verbeteren van de woning, eerst een nieuwe badkamer, dan de kozijnen van de voorgevel, gevolgd door de kozijnen van de achtergevel en afsluitend een set zonnepanelen of een dakkapel. In de komende alinea’s gaan we het hebben over dakkapellen, de kosten komen niet zozeer aan bod als wel het verschil tussen een prefab en traditionele dakkapel. Want wanneer kies je voor een prefab dakkapel en wanneer is een traditionele dakkapel meer op zijn plaats?

Verschil?

Wat onderscheidt een prefab dakkapel van een traditionele dakkapel? Laten we vooropstellen dat het verschil niet wordt gemaakt door de kosten, soms is een prefab exemplaar iets duurder, waar de andere keer het traditionele exemplaar een fractie meer kost. Het verschil wordt gemaakt door de manier van plaatsen. Bestel je een prefab dakkapel, dan wordt de hele dakkapel, van top tot teen, in de fabriek van de leverancier geprefabriceerd en op de plaatsingsdag met een kraan op het dak geplaatst.

Ga je voor een traditionele dakkapel, dan wordt de dakkapel, van a tot z, op het dak opgebouwd. Soms met de hulp van een kraan, in het geval er zeer grote onderdelen naar boven moeten worden gehesen. Wat wel eens wordt beweerd; is dat een traditionele dakkapel niet binnen 1 dag geplaatst kan worden, maar dit is de grootste onzin. Want net als een prefab exemplaar kan ook een traditioneel exemplaar gewoon binnen 1 dag geplaatst worden. Overigens is van de buitenkant nauwelijks te zien of een dakkapel prefab of traditioneel is geplaatst.

De nok verhogen

Of het nu gaat om een standaard dakkapel met platdak, een sleepdakkapel of een zeer omvangrijke nokverhoging, de manier van plaatsen vormt geen issue. Er bestaan een aantal misverstanden, zo zou een verlegde nokdakkapel of nokverhoging niet prefab geplaatst kunnen worden. Dat is echter niet waar, want een leverancier als Combi Dakkapel plaatst nokverhogende dakkapellen regelmatig prefab. Het is wel zo dat er meer risico’s kleven aan het prefab plaatsen van een nokverhogende dakkapel.

Het komt namelijk wel eens voor dat bij oudere huizen de rechterkant van het dak niet precies gelijk is aan de linkerkant van het dak. Wanneer de montageploeg dan werkt vanuit de rechterkant naar de linkerkant, dan kan er enige frictie ontstaan, omdat de dakkapel wel precies recht is. Dergelijke gevaren zullen bij een traditionele dakkapel veel minder snel de kop op steken. Vandaar dat veel mensen de voorkeur geven aan een traditioneel gebouwde dakkapel als ze de nok willen verhogen. Afgezien hiervan maakt het geen verschil of je kiest voor een prefab of traditionele dakkapel.

Meer weten?

Wil je precies weten hoe het plaatsen van een prefab en/of traditionele dakkapel in zijn werk gaat, dan is het handig om deze pagina te bezoeken. Naast informatie over het plaatsen van dakkapellen, biedt deze website ook allerlei andere leuke informatie die betrekking heeft op dakkapellen.

Related Posts

About The Author