Het raamkozijn is het lijstwerk rondom de ramen van je woning. Een raamkozijn bepaald een groot deel van het aanzicht van de woning, hierdoor is het van belang het raamkozijn goed te onderhouden. Wanneer je in een ouder huis woont is de kans groot dat enkele raamkozijnen rot of versleten zijn, het is dan tijd om deze raamkozijnen te vervangen. Bij het vervangen van een raamkozijn dien je met aantal zaken rekening te houden: de afmetingen van het raamkozijn, het uiterlijk, het materiaal en de isolerende werking van het raamkozijn.
Houten raamkozijnen
Oudere huizen hebben vaak houten raamkozijn, in het verleden werden raamkozijnen altijd van hout gemaakt. Tegenwoordig zijn er ook aluminium en kunststof raamkozijnen verkrijgbaar. Houten raamkozijnen hebben een mooi uiterlijk, de houtnerf geeft het raamkozijn een kenmerkend uiterlijk dat afstraalt op de rest van je woning. Daarnaast heeft een houten raamkozijn een goede isolerende werking. Houten raamkozijnen zijn vrij makkelijk te repareren wanneer deze beschadigd zijn. Het is namelijk niet moeilijk om zelf een stuk hout te vervangen, het vervangen van kunststof of aluminium deel is een zeer lastige klus. Houten raamkozijnen hebben wel intensief onderhoud nodig, meer dan aluminium of kunststof raamkozijnen. De houten raamkozijnen moeten eens in de paar jaar voorzien worden van een nieuwe verflaag. Hierdoor is het wel mogelijk het kozijn regelmatig een andere kleur te geven waardoor de woning een ander uiterlijk krijgt. De kans op houtrot is bij houten raamkozijnen altijd aanwezig, hoe goed de kozijnen ook onderhouden worden. Wanneer je houten raamkozijnen aanschaft kan je de verkoper vragen of het raamkozijn een FSC of Keurhout keurmerk heeft, deze keurmerken geven aan of het raamkozijn van duurzaam hout is vervaardigd.
Kunststof raamkozijnen
Kunststof raamkozijnen worden van PVC en andere soorten kunststof gemaakt. Kunststof kozijnen komen qua isolerende werking overeen met houten raamkozijnen. Kunststof raamkozijnen zijn duurzaam, onderhoudsvrij en isolerend. Uit deze eigenschappen blijkt dat kunststof raamkozijnen een lange levensduur hebben en weinig onderhoud behoeven. Kunststof raamkozijnen zijn in bijna iedere kleur te verkrijgen. Er zijn zelfs kunststof raamkozijnen met houtnerven beschikbaar die niet van echte houten raamkozijnen te zijn onderscheiden. Daarnaast zijn er ook kunststof raamkozijnen met recyclegarantie verkrijgbaar, deze raamkozijnen worden gegarandeerd gerycled. Het is verstandig om bij het aanschaffen van kunststof raamkozijnen te letten op de aanwezigheid van het Keurmerk Veilig Wonen. Kunststof raamkozijnen voorzien van het keurmerk Veilig Wonen voldoen aan de inbraakveiligheidsnormen van de politie. Een groot voordeel van kunstof raamkozijnen is dat ze tegen alle weersomstandigheden bestent zijn, weinig onderhoud nodig hebben en een goede isolerende werking hebben. Het grote nadeel van kunststof raamkozijnen is dat beschadigingen zeer moeilijk te repareren zijn. Wanneer je de kleur van een kunststof raamkozijn zat bent is het raamkozijn niet van een andere kleur te voorzien, wat bij een houten raamkozijn wel mogelijk is.
Aluminium raamkozijnen
Aluminium raamkozijnen zijn licht van gewicht, hebben een hoge duurzaamheid en lange levensduur. Vaak wordt er gezegd dat aluminium raamkozijnen een slechte isolerende werking hebben, dit is echter lang niet bij alle aluminium raamkozijnen het geval. Wanneer een aluminium raamkozijn van het VMRG keurmerk is voorzien is de isolerende werking van het aluminium raamkozijn goed. In vergelijking met houden en kunststof raamkozijnen zijn aluminium raamkozijnen duurder. Aluminium raamkozijnen kunnen gaan oxideren, kijk daarom bij de aanschaf van een alumnus raamkozijn altijd na of het raamkozijn is voorzien van een coatlaag. De coatlaag voorkomt dat een aluminium raamkozijn gaat oxideren. Het grote nadeel van een aluminium raamkozijn is dat deze niet in combinatie met alle andere materialen te gebruiken is. Aluminium raamkozijnen zijn niet te gebruiken in combinatie met de metalen: staal, koper, lood messing en brons. Wanneer het aluminium in combinatie met een van de andere metalen wordt gebruikt ontstaat er corrosie. Enkele houtsoorten waaronder eiken geven een zuur af wanneer het hout nat wordt, hierdoor kan het aluminium raamkozijn worden aangetast. Om het aantasten van het aluminium te voorkomen kun je het houd eerst schilderen, maar let op ook enkele verfsoorten kunnen het aluminium aantasten. Wanneer het aluminium raamkozijn in combinatie met cement of pleister wordt gebruikt wordt het aluminium aangetast. Je ziet dan doffe witte vlekken op het aluminium raamkozijn. Let bij de aanschaf van een aluminium raamkozijn op de isolatiewaarde en controleer of het raamkozijn is voorzien van het VRMRG keurmerk.
Oud raamkozijn verwijderen
Wanneer je een oud raamkozijn wilt verwijderen begin je met kijken hoe het oude raamkozijn is gemonteerd. De lijst van het oude raamkozijn is in de meeste gevallen met een breekijzer los te krijgen, het pleisterwerk rond het raamkozijn kan je met een hamer en beitel verwijderen. De kans is groot dat het raamkozijn is vastgeschroefd, kijk uit dat je het isolatiemateriaal niet beschadigd. Wanneer je oude raamkozijn een houten of kunststof kozijn is dan kan je het raamkozijn aan twee kanten doorzagen waardoor het gemakkelijker wordt om het raamkozijn te verwijderen. Het doorzagen van een aluminium raamkozijn doe je met een slijptol of ijzerzaag.
Een nieuw raamkozijn plaatsen
Wanneer je een nieuw raamkozijn gaat plaatsen begin je met het controleren of de bestaande raamopening waterpas is. Wanneer de raamopening waterpas is kun je beginnen met het plaatsen van het raamkozijn. Indien het meegeleverde raam los in het raamkozijn zit verwijder je eerst het raam voordat je het raamkozijn gaat plaatsen. Nu kan je het raamkozijn in de bestaande raamopening plaatsen, het kozijn stel je met behulp van houten plaatjes. Vervolgens controleer je of het raamkozijn volledig waterpas staat. Wanneer het raamkozijn waterpas staat kun je het raamkozijn vastzetten, dit doe je met ankers of met pluggen. Of je het raamkozijn met pluggen of met ankers moet vastzetten vraag je bij de leverancier van het raamkozijn. Nu het raamkozijn is vastgezet maak je het stof en vetvrij zodat je het raamkozijn kan afkitten waardoor er een naadloze afsluiting tussen kozijn en muur ontstaat. Het raamkozijn is nu geplaatst, indien je een raamkozijn met een los raam hebt gebruikt kun je nu het raam in het raamkozijn plaatsen.