Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Rookmelder ophangen

Ieder jaar sterven er vele mensen aan de gevolgen van brand. 60% van de huisbranden zijn het gevolg van onzorgvuldig menselijk handelen. Een klein brandje verspreid zich binnen enkele minuten door een woning en groeit snel uit tot een grote woningbrand. De meeste slachtoffers van woningbrand hebben als gevolg van de brand giftige rook uitgeademd. Smeulbranden zorgen voor de meeste slachtoffers. Een smeulbrand breidt zich niet snel uit maar leidt wel tot forse rookontwikkeling. De rook die ontstaat bij een smeulbrand bevat veel grove rookdeeltjes  tevens komt er bij Smeulbranden vaak een flinke hoeveelheid dodelijke koolstofmonoxide vrij. In veel gevallen hadden de slachtoffers voorkomen kunnen worden door het plaatsen van een rookmelder.

Het ophangen van een of meerdere rookmelders binnen je woning zorgt ervoor dat je op tijd gewaarschuwd wordt bij rookontwikkeling. Een goed geplaatste rookmelder redt niet alleen je eigen leven maar ook dat van je naasten. De rookmelder slaat namelijk alarm bij rookontwikkeling wat vooral handig is bij huisbranden die in ’s nachts of overdag in een korte tijd ontstaan. Een goede rookmelder voldoet aan de Europees vastgelegde EN 14604 standaard.

Hoe werkt een rookmelder?

Er bestaan twee soorten rookmelders, ionisatierookmelders en optische rookmelders. De ionisatierookmelder wordt sinds 2006 niet meer verkocht. De ionisatierookmelder werkt namelijk met een kleine hoefveelheid radioactieve stof. Het gebruik van de ionisatierookmelder is echter nog steeds toegestaan als is het verstandiger een optische rookmelder aan te schaffen.

De ionisatierookmelder

De ionisatierookmelder bevat een kleine hoeveelheid radioactieve stof waardoor deze rookmelder sinds 2006 niet meer verkocht mag worden. De radioactieve stof uit de ionisatierookmelder zend geladen deeltjes uit. Deze deeltjes worden in de rookmelder opgevangen op een elektrode zodat tussen twee elektroden stroom ontstaat. Wanneer er als gevolg van brand rook ontstaat neemt de stroom tussen de elektroden af. Dit komt doordat een gedeelte van de geladen deeltjes wordt opgenomen door de rook. Wanneer de ionisatierookmelder normaal wordt gebruikt ontstaat er weinig tot geen gevaar voor je gezondheid.

De optische rookmelder

De optische rookmelder werkt op basis van lichtbundels die worden uitgezonden en weer worden opgevangen door een lichtgevoelige cel in de optische rookmelder. Wanneer er brand ontstaat wordt de lichtbundel door de rook geabsorbeerd of verstoord. De optische rookmelder neemt deze verandering waar en slaat alarm. De optische rookmelder slaat eerder alarm bij smeulende huisbranden dan de ionisatierookmelder

Rookmelder op batterijen of elektriciteit

Naast de ionisatierookmelder en de optische rookmelder zijn er ook rookmelders die op batterijen werken en rookmelders die op het elektriciteitsnet werken. Rookmelders die op het elektriciteitsnet aangesloten moeten worden zijn voorzien van een batterij die ervoor zorgen dat de rookmelder ook bij kortsluiting of een stroomstoring blijft functioneren. Een rookmelder die alleen werkt op batterijen is makkelijker te installeren dan een rookmelder die op het elektriciteit aangesloten moet worden. Je hoeft niet bang te zijn dat de batterij van een rookmelder leegloopt zonder dat je het weet en zo met een niet werkende rookmelder komt te zitten. Wanneer de batterij van een rookmelder bijna leeg is zal de rookmelder een aantal dagen lang een waarschuwingssignaal afgeven waardoor je weet dat de batterij van de rookmelder vervangen moet worden..

Rookmelder ophangen

De manier van ophangen en het installeren van een rookmelder heeft invloed op de goede werking van de rookmelder. Er wordt aangeraden op elke verdieping van je woning minimaal een rookmelder op een centrale plaats te installeren. Het plaatsen van extra melders in de slaapkamer zorgt voor extra zekerheid tijdens de nacht. Midden op het plafond is de beste plaats om een rookmelder op te hangen. Hang de rookmelder in een ruimte waar meerdere deuren op uitkomen zoals een overloop (bovenverdieping) of gang (onderverdieping). Het ophangen van een rookmelder in de keuken, badkamer of garage is af te raden. In deze ruimtes ontstaat frequent wat rook waardoor de rookmelder ongewenst alarm zal slaan.

Rookmelder testen

Wanneer je de rookmelders op de juiste plaatsen in je huis hebt geïnstalleerd is het noodzakelijk om de rookmelder te testen. Elke rookmelder is voorzien van een testknop waarmee de werking van de batterij en het alarmsignaal kan worden getest. Het is van belang dat je de rookmelders frequent test (bijvoorbeeld maandelijks), maar test de rookmelders zeker wanneer je voor een langere tijd van huis bent geweest, bijvoorbeeld bij de terugkomst van vakantie. Het is niet verstandig een rookmelder te testen met rook/vuur. Door rook en vuur raakt een rookmelder vervuilt waardoor deze niet meer volledig zal functioneren. Om vervuiling van de rookmelder tegen te gaan is het goed om periodiek met de stofzuiger langs de rookmelder te gaan.

Verplichte aanwezigheid van een rookmelder

Sinds 2003 is het verplicht om iedere nieuwe woning te voorzien van een op elektriciteit aangesloten optische rookmelder. In woningen met een bouwjaar voor 2003 is een rookmelder niet verplicht. Sinds 2006 is het verboden om ionisatierookmelders te verkopen, ionisatierookmelders die voor 2003 zijn aangekocht mogen nog steeds gebruikt worden.

Koolmonoxidemelders

Koolmonoxide heeft geen geur en is erg giftig waardoor ieder jaar aardig wat mensen omkomen als gevolg van koolmonoxide vergiftiging. Soortgelijke ongevallen zijn vaak het gevolg van slecht onderhouden CV-ketels, geisers, gaskacheld en slechte ventilatie in de buurt van deze apparaten. Naast rookmelders zijn er ook koolmonoxidemelders. Een koolmonoxidemelder slaat alarm wanneer een CV-ketel, geiser of gaskachel koolmonoxide uitstoot. Sommige rookmelders bevatten een ingebouwde koolmonoxidemelder waardoor de rookmelder zowel bij rookontwikkeling als de uitstoot van koolmonoxide alarm slaat.

Related Posts

About The Author