Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Serre aanbouwen

Door het aanbouwen van een serre realiseer je extra woonruimte. Een serre wordt vaak aan de keuken of woonkamer aangebouwd. Je haalt het meeste plezier uit het aanbouwen van een serre wanneer je woonkamer en tuin op het zuiden liggen. Een serre bestaat meestal voor een groot gedeelte van glas. Door een serre op het zuiden aan te bouwen krijgt de serre veel zoninval, in combinatie met het glas wordt de serre verwarmd. In de meeste gevallen heeft een serre geen open verbinding met het woonhuis waar de serre is aangebouwd. Op deze manier gaat er geen warmte vanuit de serre verloren zodat de serre altijd over een comfortabele temperatuur beschikt. Het aanbouwen van een serre is volkomen duurzaam. De serre heeft een isolerende werking waardoor er minder energie vanuit de woning kan ontsnappen. Naast het feit dat de isolerende werking van de serre milieuvriendelijk is heeft dit natuurlijk ook voordelen voor je energiekosten.

Bouwvergunning serre aanbouwen

De huidige wetgeving voor het aanbouwen van een serre gaat op zijn vroegst in 2010 aangepast worden. De aanpassing betreft een versoepeling van de wetgeving voor het aanbouwen van een serre waardoor er jaarlijks ruim 65.000 bouwvergunningen minder aangevraagd hoeven te worden. Op dit moment hoef je geen bouwvergunning voor het aanbouwen van een serre aan te vragen wanneer de oppervlakte van de serre maximaal 35 vierkante meter bedraagt. Wanneer je van plan bent een serre aan te bouwen met een oppervlakte groter dan 35 vierkante meter dan is het verplicht een bouwvergunning aan te vragen. Met het versoepelen van de wetgeving hoef je voor het aanbouwen van een serre met een oppervlakte van maximaal 100 vierkante meter geen bouwvergunning meer aan te vragen. Een aanbouw, zoals een serre mag overigens niet meer dan de helft van de achtertuin beslaan. Dit betekent dat wanneer je achtertuin een oppervlakte van 40 vierkante meter heeft je een serre mag aanbouwen met een maximale oppervlakte van 20 vierkante meter. Naast een maximale oppervlakte moet je ook rekening houden met een maximale hoogte. Bouw je een serre aan met een schuin dak, dan mag de serre maximaal 4,5 meter hoog zijn. Wanneer de serre in de buurt van een erfafscheiding wordt gebouw dan gelden er andere regels (hiervoor kun je bij je gemeente terecht). Vergeet overigens niet met je buren te overleggen voordat je een serre gaat aanbouwen en let er bij het aanbouwen van de serre op dat de woning van de buren niet beschadigt of verzakt raakt.

Moet ik voor een aluminium serre gaan of een andere materiaal kiezen?

De meest populaire serres zijn van aluminium, hout of kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor en nadelen. Een aluminium serre is licht van gewicht en heeft een grote draagkracht, hierdoor zijn aluminium serres duurzaam, sterk en vereisen relatief weinig onderhoud. Het is van belang dat je bij het aanbouwen van een aluminium serre geïsoleerde profielen gebruikt, hiermee voorkom je in een later stadium condensvorming. De isolatie van een aluminium serre is echter wel minder dan dat van een houten serre. De isolatie van een aluminium serre is echter wel te verbeteren met isolatiemateriaal, natuurlijk brengt het isoleren van een aluminium serre wel extra kosten met zich mee. Wanneer je het uiterlijk van je woning gaat aanpassen door bijvoorbeeld de kozijnen in een andere kleur te schilderen is het vrijwel onmogelijk om de aluminium serre ook van een andere kleur te voorzien.

De houten serre plaatsen

Een houten serre heeft een klassiek uiterlijk en wordt daarom vaak geplaatst bij oudere woningen met een klassieke bouwstijl. Een houten serre is zowel stijlvol als stevig maar vergt wel jaarlijks onderhoud. De houten serre heeft een hoge isolatiewaarde en is daardoor milieuvriendelijker dan een kunststof of aluminium serre.

Een kunststof serre aanbouwen

Wanneer je kiest voor het aanbouwen van een kunststof serre dan kies je voor de meest duurzame serre. Hierdoor wordt er tegenwoordig steeds vaker de keuze gemaakt voor een kunststof serre. Een kunststof serre is in vrijwel alle kleurstellingen te leveren en vereist relatief weinig onderhoud. Een kunststof serre is niet alleen duurzaam maar heeft ook een goede warmte isolatie. De kunststof serre is makkelijk te onderhouden: met een emmer sop en een spons kan je de kunststof serre afnemen. Wanneer je het uiterlijk van je huis aanpast door bijvoorbeeld de deur en de kozijnen een andere kleur te schilderen is het net als bij een aluminium serre onmogelijk om de kunststof serre van een andere kleur te voorzien.

Related Posts

About The Author