Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Serre kopen? Aandachtspunten!

Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen er voor om extra tijd thuis door te brengen in plaats van op een andere locatie. De woning is als leefomgeving door de jaren heen dan ook steeds belangrijker geworden. Mensen vinden het tegenwoordig bovendien eveneens belangrijk om op zo optimaal mogelijke wijze te kunnen genieten van de troeven waar hun tuin over beschikt. Het weer in ons land zorgt er evenwel voor dat dit niet altijd mogelijk is, maar hier kunnen we een interessante oplossing voor bieden. Door het realiseren van een serre geniet je immers van de uitstraling van je tuin, maar dan wel zonder dat je wordt blootgesteld aan de weerelementen. Bovendien zorgt het plaatsen van een serre er eveneens voor dat je kan rekenen op extra woonruimte waardoor er een meerwaarde voor je huis wordt gecreëerd. Het mag dan ook duidelijk zijn, ben jij eveneens van plan om een serre te laten plaatsen? Wij zetten alle nodige informatie waar je rekening mee dient te houden graag even voor jou op een rijtje!

Keuze uit verschillende materialen

In eerste instantie zal je merken dat er bij de bouw van een serre gebruik kan worden gemaakt van verschillende materialen. We onderscheiden op dit vlak met name hout, kunststof of aluminium. Elk materiaal beschikt over diens eigen specifieke voordelen. Een serre van hout is bijvoorbeeld een stuk zwaarder, maar hout heeft een prima isolerende werking. Wel moet je er rekening mee houden dat hout een materiaal is die nogal wat onderhoud kan nodig hebben. Aluminium is dan weer zeer licht en eenvoudig te onderhouden. Bovendien is het ook nog eens erg duurzaam waardoor je er voor een zeer lange tijd genot van zal ondervinden. Tot slot is er ook nog kunststof. Het gebruik van kunststof zorgt er voor dat het probleemloos mogelijk is om met name de kleur van de serre aan te passen aan je eigen wensen. Ook kunststof heeft een mooie duurzaamheid en realiseert een strakke, moderne look voor je serre.

Diverse elementen van een serre

Het spreekt voor zich dat los van het materiaal de serre eveneens is opgebouwd uit verschillende elementen. De profielen kunnen zoals reeds aangegeven worden vervaardigd uit verschillende materialen, maar daarnaast is er ook nog de schuifpui. In nagenoeg alle gevallen wordt er bij het realiseren van een serre niet gekozen voor een gewone deur, maar wel voor een praktische schuifpui. Deze zorgt niet alleen voor een vlotte doorgang naar de tuin, bovendien biedt ze je een fantastisch zicht en een sublieme lichtinval. Let op, een schuifpui voor een serre is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kan je opteren voor een driedelige of een vierdelige schuifpui.

Wat met het glas?

Minstens even belangrijk als de profielen en de schuifpui is het glas waar in de serre gebruik van zal worden gemaakt. Op dit vlak onderscheiden we vandaag de dag natuurlijk een groot aantal verschillende mogelijkheden. Zo kan je er niet alleen voor kiezen om gebruik te maken van het traditionele enkel glas, maar behoort ook dubbele beglazing evenals hoogrendementsglas tot de mogelijkheden. Vooral dit laatste is interessant. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de warmte die wordt opgevangen gedurende een lange tijd kan worden vastgehouden. Let wel, in de winter is dit aangenaam, maar voor tijdens de zomermaanden is een zonwering voorzien beslist een aanrader. Alleen op deze manier zorg je er voor dat zelfs de heetste dagen heerlijk aangenaam blijven.

Hoeveel kost een serre?

Het kostenplaatje dat voor het aankopen van een serre in rekening wordt gebracht is sterk afhankelijk van verschillende zaken. Uiteraard is er bijvoorbeeld het materiaal waaruit de profielen worden vervaardigd, maar ook het type glas heeft een niet onaanzienlijke invloed op de prijs die in rekening wordt gebracht. Andere elementen waar je rekening mee dient te houden zijn de prijs van de schuifpui die je wenst te plaatsen evenals het type dak van de serre en de afwerking waar deze mogelijks over moet beschikken. Moet de serre bijvoorbeeld elektrisch verwarmd worden of niet? Net omdat de realisatie van een serre zo persoonlijk is, is het nagenoeg onmogelijk om een sluitende prijs te geven. Bron: kosten serre.

De voordelen van een serre

Veel mensen kiezen er voor om een serre te plaatsen omdat ze dan eigenlijk het hele jaar door kunnen genieten van de unieke charme waar hun tuin over beschikt. Er zijn aan het plaatsen van een serre tal van interessante voordelen verbonden die we graag even voor jou op een rijtje willen zetten:

 

  • Een serre zorgt voor een aanzienlijke hoeveelheid daglicht in huis.
  • Genieten van de zon in alle jaargetijden.
  • Altijd genieten van de uitstraling van je tuin, ook op dagen wanneer het weer het even laat afweten.
  • Er wordt een extra ruimte binnenshuis gecreëerd waardoor er niet zo snel moet worden gezocht naar een grotere woning.
  • Structurele meerwaarde voor de woning waarover je beschikt.

 

Uiteraard zijn er naast bovenstaande nog veel meer voordelen verbonden aan het realiseren van een serre voor je woning. Deze zijn evenwel het belangrijkst en trekken over het algemeen de meeste geïnteresseerden over de streep om een serre bij hun thuis te realiseren.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

De vele voordelen die het realiseren van een serre met zich meebrengt zorgen er uiteraard voor dat steeds meer mensen er voor kiezen om een dergelijke constructie te realiseren. Het moet evenwel toch gezegd worden dat er ook een aantal nadelen aan verbonden zijn. Deze nadelen zetten we eveneens graag even voor jou op een rijtje:

  • Een serre kan, afhankelijk van de wensen waarover je beschikt evenals de oppervlakte best een behoorlijke som geld kosten.
  • De bouw van een serre zorgt er voor dat de orde van je huis en tuin tijdelijk kan worden verstoord. Ook kan er wat overlast ontstaan door het geluid die de bouw van een serre met zich meebrengt.
  • De beschikbare oppervlakte in de tuin wordt kleiner.
  • In bepaalde gevallen dient er een vergunning te worden aangevraagd. Zeker wanneer de serre aan de voorzijde van het gebouw wordt geplaatst.

 

Vindt je bovenstaande nadelen geen probleem? In dat geval is het (laten) realiseren van een serre voor jou ongetwijfeld een interessante keuze.

Zie ook: serre bouwwerk

 

Related Posts

About The Author

Add Comment