Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Uitbreiden van de groepenkast

De groepenkast in een woning heeft als grootste nut de spanning netjes te verdelen binnen een gehele woning. Er wordt bijvoorbeeld een aparte groep aangemaakt die enkel de keuken voorziet van elektriciteit. Waar dienen de groepen voor en voldoet uw huis nog aan de moderne eisen van de hedendaagse elektrische veiligheid. Daar gaan we op deze pagina dieper op in, tevens leest u over de mogelijkheden van het vervangen en uitbreiden van de groepenkast.

Goede groepenverdeling voor de veiligheid

De reden dat de het huis opgedeeld wordt in verschillende groepen heeft met veiligheid te maken. In de loop van de tijd zijn er steeds meer apparaten bijgekomen die, in vergelijking met vroeger, steeds meer stroom zijn gaan gebruiken. Wanneer alle elektriciteit door 1 groep, en dus 1 draad, zou gaan is de kans op verbranding in een draad erg groot met alle gevolgen van dien.

De zekeringen in een groepenkast dragen er zorg voor dat er niet teveel elektriciteit door 1 kabel heen kan. Een zekering laat 16 ampère door, als de spanning hoger dan 16 ampère wordt grijpt de zekering in en wordt de stroom voor deze groep simpelweg afgesloten. Het gevaar op smeltende kabels is op deze manier weg genomen.
Aangezien er steeds meer apparaten aangesloten worden op het elektriciteitsnet, en bovendien apparaten die meer spanning nodig hebben, zijn er meer groepen in huis nodig om de hele boel veilig te houden wanneer de verschillende apparaten tegelijkertijd aan moeten.

Met de opkomst van elektrische apparaten was 16 ampère al snel niet genoeg meer om alle apparaten in het huis van stroom te voorzien. Een wasdroger, wasmachine, lcd televisies, computers enzovoort zijn allemaal apparaten die bijna elk huishouden in huis heeft maar wel bijzonder veel stroom verbruiken. Dat is dan ook de reden dat bijvoorbeeld de was groep vaak op een aparte groep zit aangesloten. Zeker met de snelle opkomst van elektrische apparaten als wasdrogers, computers, elektrische kookplaten, wasmachines, koelkasten wordt er in een huishouden aanzienlijk meer elektriciteit verbruikt dan vroeger.

Meer groepen nodig

Wanneer bewoners van een huis merken dat de verschillende elektrische apparaten niet tegelijkertijd aan kunnen is er dus sprake van een overbelasting van de groep. Een wasdroger verplaatsen naar een andere groep is natuurlijk te omslachtig, dus de kans is groot dat er extra groepen moeten worden aangemaakt. Meestal betekent dit ook dat de elektrische voorziening in de woning verouderd is en waarschijnlijk is het het dan het best om de gehele groepenkast te vervangen.

Tijdens het vervangen van de groepenkast en het aansluiten van de extra groepen is het handig om een plattegrond van het huis te hebben waar de stopcontacten duidelijk op aan staan gegeven. Vanuit daar kan het huis opgedeeld worden in apparte groepen. Het is sowieso handig om de was groep (droger en wasmachine) en de keuken elk een eigen groep te geven. Dit is omdat hier de apparaten staan die meestal de meeste elektriciteit verbruiken. Vanuit daar kan er logisch nagedacht worden over de rest van de verdeling van de groepen. Overigens heb je liever een groep teveel dan een groep te weinig.

Het uitbreiden of vervangen van een groepenkast is een specialistische klus. Mocht u geen ervaring hebben met elektrische installaties kunt u dit het best laten doen een erkende elektricien. Onze mening is overigens dat u zonder de nodige papieren dit altijd moet laten uitvoeren door een elektricien met wel de juiste certificatie.

Related Posts

About The Author