Verbouwen? Vergelijk en bespaar!

Vloeverwarming aanleggen

Met het aanleggen van vloerverwarming zorg je voor een verwarmde vloer in de woonkamer, keuken of badkamer. Door het aanleggen van vloerverwarming heb je nooit meer last van koude voeten. Vloerverwarming aanleggen kan in combinatie met een plavuizen- of stenen vloer en zelfs met laminaat, vinyl, linoleum en tapijtvloeren. Houd er rekening mee dat een tapijtvloer niet dikker dan 10 millimeter mag zijn, de foamlaag mag niet dikker dan 3 millimeter zijn wanneer je vloerverwarming gaat aanleggen. Wanneer je vloerverwarming gaan aanleggen heb je de keuze uit een aantal verschillende soorten vloerverwarming:  de traditionele/conventionele vloerverwarming en de elektrische vloerverwarming.

Traditionele of conventionele vloerverwarming

De traditionele of conventionele vloerverwarming is vloerverwarming op basis van water. Bij het aanleggen van conventionele vloerverwarming wordt de ondervloer voorzien van waterleidingen. De waterleidingen op de ondervloer laten warm water circuleren waardoor de bovenvloer wordt verwarmd. Bij het aanleggen wordt de traditionele vloerverwarming op je CV ketel aangesloten.

Elektrische vloerverwarming

Naast conventionele vloerverwarming kun je kiezen voor de aanleg van elektrische vloerverwarming. De elektrische vloerverwarming is in twee varianten verkrijgbaar: de vloerverwarmingskabel en de vloerverwarmingsmat. Elektrische vloerverwarming is het beste geschikt voor kleine ruimtes waar de vloerverwarming als extra verwarming dient en niet voor continue warmte hoeft te zorgen. Het toilet en de badkamer zijn geschikt voor elektrische vloerverwarming een woonkamer niet omdat deze te groot is.

Elektrische vloerverwarming aanleggen doe je door de vloerverwarmingskabel  of-mat op de ondervloer te leggen en daarop de bovenvloer te plaatsen. Elektrische vloerverwarming hoeft niet op de CV ketel te worden aangesloten, waardoor de elektrische vloerverwarming ook gebruikt kan worden wanneer de CV ketel niet aanstaat. De elektrische vloerverwarming werkt op dezelfde manier als een normale elektrische verwarming. De elektrische vloerverwarming verwarmt zowel de bovenvloer als de ondervloer die samen als een verwarmingselement functioneren. Wanneer je elektrische vloerverwarming gaat aanleggen sluit deze dan in verband met de veiligheid op een eigen circuit met zekering aan op het elektriciteitsnet van je woning. De warmte die door een elektrische vloerverwarming wordt afgegeven is anders dan de warmte die je CV ketel afgeeft. Een CV ketel werkt met aangesloten radiatoren die de lucht in je woning verwarmen. Elektrische vloerverwarming zorgt voor de circulatie van een grote hoeveelheid warmte onder de vloer, hierbij wordt geen lucht verwarmt. Elektrische vloerverwarming bootst de werking van de zon na, waardoor de verwarming van je vloer en ruimte geleidelijk plaatsvindt en de warmte aangenamer aanvoelt.

Vloerverwarming infrezen

Door het aanleggen van vloerverwarming kan je vloer tot 5 centimeter hoger komen te liggen. Door het infrezen van de leidingen van je vloeverwarming kan je voorkomen dat de vloer hoger komt te liggen. Het infrezen van een vloeverwarming wordt vaak toegepast in ruimtes waar al een vloer, bijvoorbeeld een tegelvloer aanwezig is. De vloeverwarming moet 4 tot 5 centimeter ingefreest worden om een goede warmtespreiding te realiseren. Het infrezen van vloerverwarming kan problemen opleveren met de bestaande leidingen die onder de vloer liggen, let hier dus goed op wanneer je vloerverwarming gaat infrezen.

Related Posts

About The Author