U kent het wel, u wilt gaan verbouwen en wilt meteen voor de komende jaren helemaal klaar zijn. Daarom zou u het liefst deze keer al zo veel mogelijk meenemen bij de verbouwing. Een veel voorkomend probleem is immers dat veel mensen er achteraf pas achter komen dat ze bijvoorbeeld vergeten zijn om de kruipruimte eindelijk eens te laten isoleren of toch liever een warmtepompinstallatie hadden laten aanleggen. Op dat laatste puntje zal in dit artikel worden ingegaan.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt zijn warmte uit water, grond en/of lucht. Eigenlijk is het idee het beste uit te leggen door het te vergelijken met een koelkast. In dit geval zorgt een warmtepomp ervoor dat een ruimte koel wordt gemaakt. De ruimte buiten de koelkast wordt echter verwarmd, waardoor de warmtepomp ook perfect als verwarming kan worden ingezet. Op een vergelijkbare manier kunnen er zelfs hele huizen mee worden verwarmd. Vaak worden er daarbij als extra ondersteuning nog wat zonnepanelen voor gebruikt, zodat u er zeker van bent dat u het altijd lekker warm heeft.
Warmtepomp voordelen en combinatiemogelijkheden
Een voordeel van de warmtepomp is dat de terugverdienperiode steeds korter aan het worden is. Inmiddels duurt het nog maar een jaar of 10 om hem terug te verdienen. Daarbij zijn de verschillende premies en subsidies overigens nog niet eens meegenomen. De steeds lagere aanschaf- en installatiekosten zijn echter niet het enige voordeel. U bent immers ook een stuk milieuvriendelijker bezig. Met een warmtepomp bent u namelijk in staat om met 1 kWh maar liefst 4 kWh terug te krijgen.
Verder kan een warmtepomp ook goed gecombineerd worden met andere zaken. Zo kiezen veel mensen ervoor om samen met het warmtepompsysteem vloerverwarming te laten aanleggen. Het kan in dat geval immers mogelijk zijn om relatief veel geld te besparen, zowel op stookkosten als op de kosten voor het laten aanleggen van het systeem. Bedenk echter wel dat het ene warmtepompsysteem hiervoor geschikter is dan het andere en dat de prijzen per warmtepomptype aardig uiteen lopen.